10 Bir
Pasaulinę falafelių dieną mokslininkai ragina pasakyti šiam patiekalui „TAIP“

Pasaulinę falafelių dieną mokslininkai ragina pasakyti šiam patiekalui „TAIP“

Birželio 12-ąją viso pasaulio sveikuoliai ir artimųjų rytų virtuvės mylėtojai minės tarptautinę falafelių dieną, ne išimtis ir Lietuva. Čia maitinimo įstaigos jau ruošia ypatingas akcijas falafelių dienai paminėti. Vis labiau populiarėjantis patiekalas džiugina sveiko maisto mylėtojus, tačiau vis dar pasitaiko žmonių, abejojančių šio patiekalo teigiamomis savybėmis.


Žurnalas „Time“ apklausė kelių didžiųjų universitetų ir mokslo centrų mokslininkus bei tyrėjus. Po apklausos paaiškėjo, kad falafeliai yra sveikas ir maistingas patiekalas, tinkantis kiekvienam.


Paruoštas iš išmirkytų avinžirnių, petražolių, česnako ir kitų prieskonių, vienas falafelis turi apie 2 gramus augalinių baltymų, todėl šis patiekalas gali konkuruoti su raudona mėsa.


Harvardo universiteto Visuomenės sveikatos mokyklos Mitybos katedros narys dr. Walteris Willettas teigia, kad be abejo valgo falafelius ir priduria, – „įsivaizduokite kad falafeliai su artimųjų rytų salotomis gali pakeisti riebius mėsos kepsnius su makaronais“.


Be augalinių baltymų, falafeliai turi ir kitų privalumų. Vienoje trijų falafelių porcijoje, arba 100 gramų avinžirnių yra 26 proc. žmogui rekomenduojamų paros skaidulų. Pasak Winnepego Šv. Bonifacijaus ligoninėje įsikūrusio Kanados centro Žemės ūkio molekulinės fiziologijos ir Maisto įtakos sveikatai bei medicinai tyrėjų, dr. Peterio Zahradkos, skaidulos pagerina žarnyno darbą ir sumažina cholesterolio bei cukraus įsisavinimą.


Apie skaidulų naudą vertėtų kalbėti daugiau, mat retas žmogus per dieną suvartoja rekomenduojamą 25 gramų skaidulų normą. Pasak Saskatchewano universiteto profesoriaus Philo Chilibecko, daug skaidulų turintis maistas sumažina lipidų arba cholesterolio kiekį kraujyje ir padeda išvengti širdies ligų bei žarnyno vėžio. Šių metų pradžioje atliktas tyrimas parodė, kad žmonės, valgantys daugiau skaidulų, numetė tiek pat svorio, sumažėjo jų kraujospūdis ir cholesterolio kiekis, kaip ir besilaikantieji mažai riebalų turinčios dietos.


Avinžirniai yra puikus skaidulų šaltinis. „Mūsų atlikti tyrimai parodė, kad ankštiniai augalai gali pagerinti kraujagyslių darbą. Todėl falafeliai gali būti puiki priemonė širdies ligų prevencijai, ypač jei kepimo metu neprisigeria daug riebalų”, – teigia dr. P. Zahradka.



Kita vertus mokslininkai įspėja, kad per daug piktnaudžiauti falafeliais, kaip ir bet kuriuo kitu patiekalu, taip pat nesveika. Tai patiekalas turintis daug riebalų. „Aš labai mėgstu falafelius, – pasakoja Zaharadka, – tačiau nerekomenduočiau jų valgyti per dažnai. Tai aliejuje virtas patiekalas, o per didelis riebalų kiekis taip pat nėra sveika”.


Tačiau dr. W. Willettas turi kitų argumentų: „virimas aliejuje nėra savaime blogas, jei naudojami nehidrinti augalinės kilmės riebalai, kuriuose gausu nesočiųjų riebalų rūgščių. Taip pat labai svarbu, kad aliejus neperkaistų. Dar visai neseniai, didžioji dalis maisto pramonėje naudojamų riebalų buvo jautienos lajus arba transriebalų turintys aliejai. Dabar gruzdinimui dažniausiai naudojami transriebalų neturintys aliejai, o tai sumažina cholesterolio kiekį ir širdies ligų tikimybę“.


Taigi, ar verta valgyti falafelius? „O, taip!” – sušunka Jeilio universiteto mokslinių tyrimų centro direktorius, medicinos mokslų daktaras Davidas Katzas. „Avinžirniai, prieskoniai ir alyvuogių aliejus. Nuostabu!”.


Daugiau informacijos apie pasaulinę falafelių dieną:
www.zatar.lt