18 Vas
Džiaugsmas prie arbatėlės – avižiniai sausainiai

Džiaugsmas prie arbatėlės – avižiniai sausainiai

Sausainių ruošimas skiriasi nuo visų kitų, įprastų ir neįprastų kulinarinių eksperimentų virtuvėje. Galbūt todėl, kad sausainių kepimas iki šiol yra laikomas šeimos, mamos ir vaikų darbu, suartinančiu žmones, leidžiančiu atsipalaiduoti. Ir nors mažyliai tiesiog dievina šviežią pieną ar stiklinę sulčių išgerti užkąsdami kvapniais, naminiais sausainiais, šiam saldumynui dažnai neatsispiria ir suaugusieji.


Kai vaikai užmiega, jie tyliai nusėlina į virtuvę, atsidaro spintelę ir išsitraukia iš jos permatomą stiklainį. Nusineša stiklainį į verandą, užsidega žvakes ir smilkalą, įsipila karštos žolelių arbatos ir, žiūrėdami kaip noksta žvaigždės, mėgaujasi trapiu, burnoje tirpstančiu sausainiu.


Trukmė: 60-80 min.
Porcijos: apie 20 sausainių (7-8 cm skersmens)
Energetinė vertė: apie 152 kcal/sausainis


Reikia:
• 160 g natūralaus sviesto be priedų
• 1/2 puodelio cukraus
• 2 v. š. su kaupu skysto akacijų medaus
• 1/4 a. š. cinamono
• 1/4 a. š. malto imbiero
• 1 3/4 puodelio avižinių dribsnių su džiovintomis uogomis (mes naudojome vyšnias)
• 1/4 puodelio apelsinų sulčių
• 1 3/4 puodelio a. r. kvietinių miltų

Sviestą ištirpinkite kaitindami ant nedidelės ugnies. Cukrų išsukite su medumi, imbieru ir cinamonu. Supilkite ne karštą, bet šiek tiek šiltą ištirpintą sviestą, gerai išmaišykite.


Supilkite avižinius dribsnius, išsukite masę. Sudėkite miltus. Jeigu išsukta tešla nėra pernelyg trapi ir sausa – sulčių galite nepilti. Reguliuokite tešlos konsistenciją sultimis ir miltais – masė turi būti ne trapi, bet ir ne pernelyg šlapia. Tokia, kad būtų nesudėtinga sulipinti kamuoliukus.

Sulipinkite kamuoliukus, juos dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir gražiai suspauskite, kad išeitų maždaug 7-8 cm skersmens „blynelis“. Kepkite 165° temperatūroje, maždaug 30 minučių, kol sausainiai dailiai apskrus. Nuimkite tik visiškai atvėsusius, nes karšti sausainiai būna dar minkštučiai ir trapūs, todėl gali subyrėti.

 

Restoranai Vilniuje | Restoranai Kaune | Restoranai Klaipėdoje | Restoranai Šiauliuose | Restoranai Panevėžyje | Restoranai