20 Sau
Ragaujam: natūrali gilių kava

Ragaujam: natūrali gilių kava

Užkietėję kavos mėgėjai tikrai nesutiktų mažo puodelio tirštos, klampios ir juodos it naktis espresso kavos keisti į bet kurį kitą tonizuojantį gėrimą. Ką jau kalbėti apie įvairius kavos pakaitalus. Tačiau liberalesni ragautojai ir tie, kurie nuolat ieško naujų skonių bei įvairovės, greičiausiai susigundys ir paragaus kitokios – gilių kavos.


Ant mūsų stalo šiandien garuoja puodelis lietuviškos gilių kavos. „Rūtos“ saldainių fabriko gilių kava pagaminta iš lietuviškų ąžuolų gilių. Kaip rašoma liaudies medicinos žinynuose, gilių kava – tai kalcio, vitaminų A, C ir įvairių mikroelementų šaltinis. Kadangi gilių kava neturi kofeino, ja mėgautis gali ir vaikai, o suaugusieji šį gėrimą gurkšnoja vakarais, mat išgėrus puodelį tokios kavos nemiga tikrai negresia.

Jei niekada neragavote tikros gilių kavos, būtina žinoti, kad ši kava ruošiama kiek kitaip nei įprastas kavos pupelių gėrimas. Vienam puodeliui gėrimo į užvirintą vandenį reikia įdėti apie 2 arbatinius šaukštelius smulkiai sumaltos gilių kavos ir virti dar 3-5 minutes. Tuomet kavą užbalinti pienu (rekomenduojamas vandens ir pieno santykis – 1:2), dar šiek tiek pavirti ir nukošti. Kavą gardinti medumi ar cukrumi pagal skonį ir ragauti.

Ragautojams gilių kava kelia dvilypius įspūdžius: vieniems labai patinka, kiti, paragavę vos gurkšnį kitą, daugiau į šios kavos pusę nė nežiūri. Pagaminta iš ąžuolo gilių branduolių ši kava maloniai kvepia kepintomis gilėmis ir yra kiek neįprasto, salstelėjusio, tačiau švelnaus ir nekartaus skonio. Pirmasis įspūdis – nė kiek neprimena tikros kavos (bet juk jos ir neturėtų priminti). Nusprendžiame, kad tai – sveikuoliškas kavos pakaitalas, kurį ragauti reikėtų be jokio išankstinio nusistatymo ir nesitikėti, kad jis bus panašus į tikrąją kavą.


Eglės Aleksandravičiūtės/CityOut.lt nuotr.


Nedidelė popierinė dėžutė, kurioje randame 100 g pakelį su malta gilių kava, kainuoja 7,99 Lt.  Energetinė 100 g sausos gilių kavos vertė – 269 kcal, tačiau kavos puodeliui paruošti užtenka vos 30-35 g kavos. Nepamirškite, kad pagardinus kavą pienu ar grietinėle gėrimo energetinė vertė padidėja.

Mūsų nuosprendis – pusė velnio. Skonis –  įdomus, tačiau ypatingai nenustebino ir nesužavėjo. Lietuviškų gilių kava patiks vertinantiems natūralumą, gyvenantiems ir besimaitinantiems sveikai, negeriantiems kavos ar ieškantiems pakaitalo gėrimams su kofeinu. O prisiekę kavos mėgėjai ir  toliau sėkmingai gers kavą, gilių kavos dėželę nugrūsdami į gilų spintelės kampą ar padovanos ją gilių kavos mėgėjams.

Primename, kad straipsnyje pateikiama asmeninė autoriaus nuomonė.