27 Vas
Prancūziški riestainiai

Prancūziški riestainiai

Tokie prancūziški kepiniai kaip baguette ilgai nebūna švieži, tačiau ką tik ištraukti iš orkaitės ar duonkepės kvepia nepaprastai  gardžiai. Jeigu norite namus užlieti šviežiai keptų bandelių kvapu, išbandykite šį receptą. Bandelės nesaldžios, todėl puikiai tiks tiek prie sūrio, kumpio, tiek ir prie saldžios uogienės.


Sudėtingumas: (virtuozams)
Trukmė: gaminti 20 minučių, kildinti 2-3 valandas, kepti 20 minučių
Porcijos: apie 15 didelių bandelių




Reikia:
• apie 5 puodelių pirmos rūšies kvietinių miltų
• 2 1/2 puodelio šilto (apie +35°) vandens
• žiupsnelio druskos
• 7 g sausų mielių
• 4 v. š. grūdų ar alyvuogių aliejaus
• 2 vid. kiaušinių trynių
• kelių žiupsnių aguonų
• kelių žiupsnių sezamo sėklų
• žiupsnelio cukraus
• kiaušinio plakinio


Puodelį miltų sumaišykite su sausomis mielėmis giliame inde. Įpilkite šilto vandens ( 1 1/2 puodelio) ir įberkite žiupsnį druskos. Išmaišykite. Palikite šiltoje vietoje 15-20 minučių, kol masė padidės ir suburbuliuos. Įmaišykite aliejaus, kiaušinio trynius, aguonas, dalį sezamo ir cukrų. Gerai išsukite viską. Jeigu masė bus per skysta, įpilkite dar puodelį miltų. Palikite pakilti 15 minučių.


Supilkite likusį vandenį ir po truputį pilkite miltus, maišydami tešlą šaukštu ar šakute. Kai tešla taps nebe tokia lipni, rankas apibarstykite miltais ir pradėkite minkyti. Tešlą padalinkite į du gabalus ir kildinkite atskirai apie valandą.

Kai tešla iškils ir padvigubės, galite pradėti kočioti. Iškočiokite apie 3-4 cm pločio ir apie 20-25 cm ilgio tešlos juostas, susukite jas į apskritimą. Formuokite riestainius iš likusios tešlos, dėkite juos ant miltais pabarstytos skardos ir uždenkite maistine plėvele. Kildinkite dar bent 30-40 minučių.

Iškilusias bandeles patepkite kiaušinio plakiniu ir apibarstykite likusiu sezamu. Riestainius kepkite aukštoje 200°C ar didesnėje temperatūroje 20-30 minučių. Atvėsinkite ant grotelių ir patiekite.

Skanaus!